Haulikon valinta metsästykseen ja ampumaurheiluun

Uuden haulikon valinta ei ole useinkaan yksinkertainen toimenpide, sillä foorumit ja aseliikkeiden seinät ovat vaihtoehtoja pullollaan, jolloin kokenutkin metsästäjä tai ampumaurheiluharrastaja menee helposti ymmälleen valikoiman suuruuden äärellä.

Mielipiteitä on täsmälleen niin monta kuin haulikon omistajaakin, minkä vuoksi vertaisarviointikin on haastavaa - se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä käy toiselle lainkaan. Oikein huollettuina edullisetkin haulikot kestävät hyvinkin yhden metsästäjän eliniän ajan, joten valinta kannattaa tehdä huolella. Haulikon valintaoppaamme avulla pyrimme antamaan sinulle ohjenuoran, jonka opastamana löydät juuri itsellesi sopivan haulikon.

Käyttötarkoitus ratkaisee monta asiaa

Aivan ensimmäiseksi haulikkoa valitsevan tulee selvittää itselleen aseen käyttötarkoitus: Vesilinnustuksessa vaaditaan eri ominaisuuksia kuin pitkillä erämaavaelluksilla Lapin riekkomailla, rata-ammunnasta puhumattakaan. Jos tarkoituksena on metsästää riekkoja laajoilla tunturialueilla tai metsoa pystykorvan avustuksella kangasmetsissä, haulikon keveys nousee ensisijaiseksi ominaisuudeksi, jolloin klassinen päällekkäispiippuinen haulikko kuten Franchi Elegante on erinomainen valinta niin ominaisuuksiensa kuin hintansakin puolesta, eritoten nuorille metsästäjille. Legendaariset Beretta Silver Pigeon -haulikot ovat vakiinnuttaneet asemansa päällekkäispiippuisten haulikoiden kategoriassa, mutta äärimmäistä keveyttä etsivä metsästäjä löytää etsimänsä Beretta Ultraleggero -sarjasta. Valinnanvaraa siis on.

Vesilintujahdissa puolestaan liikkuminen on vähäistä, mutta parven lentäessä kohdalle vaaditaan luotettavaa toimintaa ja sujuvaa patruunoiden syöttöä. Puoliautomaattihaulikot ovat koneistonsa vuoksi hieman raskaampia kuin päällekkäispiippuiset, mutta pienen lisäpainon tuo myös kolmas patruuna, joka voi usein olla se ratkaiseva. Kyyhky- tai heinäsorsapassissa pienellä lisäpainolla ei ole merkitystä, jolloin nämä metsästysmuodot puoltavat puoliautomaattihaulikoita, kuten Franchi Affinity III tai Beretta A400.

Ampumaurheilu taas on välineurheilua kerrassaan, ja jokaiseen lajiin ja kilpailumuotoon on olemassa omat, erityiset aseensa, joiden varustelussa ja ominaisuuksissa vain taivas on rajana, hintalapusta puhumattakaan. Beretta on tunnettu ja luotettu kilpahaulikoiden valmistaja, jonka valikoima ulottuu aloittelijasta aina olympiaurheilijan tasolle asti.

Ensimmäistä haulikkoa ostamassa

Nuori tai hieman vanhempikin metsästysharrastustaan aloittava eränkävijä hyötyy eniten aseliikkeiden asiantuntijoiden opastuksesta. Haulikon tulee olla oikean kokoinen ja painoinen, jotta sen käsittely olisi mahdollisimman sujuvaa ja ase nousee poskelle luontevasti, sekä tähtäinkuva muodostuu vaivatta. Muun muassa sopivan vetopituuden löytämiseksi on aseliikkeiden asiantuntijoilla harjaantunut silmä. Vetopituudella tarkoitetaan aseen perän ja liipaisimen välistä etäisyyttä, joka vaikuttaa merkittävästi haulikon käsittelyyn ja oikeanlaiseen liipaisintekniikkaan. Suunnilleen oikea vetopituus määritetään siten, että haulikon perä lepää kyynärtaivetta vasten käsivarren ollessa 90 asteen kulmassa, jolloin etusormen tulisi asettua luonnollisesti haulikon liipaisimelle. Vetopituuden säätäminen onnistuu useimmissa aseissa perän lisälevyjen avulla.

Harrastuksen alkumetreillä ei välttämättä tarvitse kiinnittää suuresti huomiota pikkutarkkoihin ominaisuuksiin, sillä osaa niistä ei huomaa ennen kuin vuosien kokemuksen myötä. Tärkeintä on siis löytää itselleen oikein mitoitettu haulikko, joka vastaa käyttötarkoitusta. Monet metsästäjät ovat aloittaneet klassisella päällekkäispiippuisella haulikolla, jossa on joko vaihtosupistajat tai kaksi eri supistusta piippujen välillä. Valinta on varsin järkevä, sillä päällekkäispiippuisesta haulikosta ei puutu mitään, mikä estäisi sen käytön tietyissä jahtitilanteissa, mutta siinä ei ole myöskään mitään ylimääräistä.

Franchi Elegante on tyylikäs, puutukkinen päällekkäispiippuinen haulikko, jolla aloitteleva metsästäjä hoitaa niin kesän rataharjoittelun, alkukauden vesilinnustuksen kuin loppusyksyn metsäkanalintu- ja jänisjahditkin. Kolmella vaihtosupistajalla varustettu haulikko tuo enemmän ulottuvuuksia eri metsästysmuotoihin, joten yhdellä haulikolla pääsee erinomaisesti harrastuksen alkuun, mikä on ensimmäistä asetta hankkivalle se tärkein edellytys. Puutukin maltillinen pudotus sopii useimmalle metsästäjälle ja mitoituksensa ansiosta se ei ole liian kömpelö kasvaville nuorille tai naisampujille. Optinen kuitujyvä helpottaa tähtäinkuvan löytämistä, mutta ei peitä näkökenttää liiaksi. Edullinen Franchi Elegante on hinta-laatusuhteeltaan niin erinomainen, että sillä voi aivan hyvin metsästää koko ikänsä.

Franchi Elegante on mitoitettu siten, että se on täydellinen ensiase nuorille tai naismetsästäjille

Puoliautomaattihaulikko sopii sorsanmetsästykseen

Alkusyksyn vesilintujahdissa ammutaan usein kymmeniä, jopa satoja laukauksia päivässä. Parven sattuessa kohdalle kolme pudotusta on enemmän kuin kaksi, mikä asettaa puoliautomaattihaulikon päällekkäispiippuisten haulikoiden edelle. Näiden haulikoiden toimintatapa on itselataava kertatuli, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen laukauksen jälkeen ase suorittaa latausliikkeen automaattisesti ja syöttää pesään uuden patruunan aseen makasiinista. Puoliautomaattisen haulikon rekyyli on myös hieman kevyempi kuin päällekkäispiippuisen, minkä huomaa varmasti kymmenien laukauksien jälkeen olkapäässään.

Metsästysmuoto ja -ympäristö on luonnollisesti huomioitu myös puoliautomaattihaulikoiden materiaalivalinnoissa. Siinä missä kuiville kankaille ja aavoille tuntureille sopivat kevyet päällekkäispiippuiset haulikot ovat lähes poikkeuksetta puutukkisia, puoliautomaattien tukit ovat nykyään miltei aina synteettisiä, jolloin ne eivät ole vedestä moksiskaan. Myös niiden koneistot ja mekanismit on suunniteltu siten, että ne eivät huonoistakaan olosuhteista säikähdä, vaikkakin vaativat säännöllisen puhdistuksen siinä missä muutkin aseet. Jos aloitteleva metsästäjä viettää suurimman osan syksystään heinäsorsien suosimissa kaislikoissa ja päätyy sen myötä puoliautomaattihaulikkoon, on Suomen myydyin puoliautomaatti Franchi Affinity III erinomainen valinta sen luotettavuuden ja edullisen hankintahinnan ansiosta. Vieläkin valmiimman paketin saa edelleen kohtuuhintaan asentamalla Affinityn kiskon päälle suoraan kiinnitettävän Aimpoint Acro S-2 -punapistetähtäimen, joka on suunniteltu juurikin haulikkoampujien tarpeisiin.

Franchi Affinity III on Suomen myydyin puoliautomaattihaulikko – eikä syyttä

Edistynyttä teknologiaa ja menestyksekästä historiaa puoliautomaattihaulikoiden maailmassa puolestaan edustaa Beretta A400, jossa rekyyliä on saatu vaimennettua vieläkin enemmän Kick Off -perällä. Myös käytettävyyteen on Berettalla kiinnitetty valtavasti huomiota, minkä kokemattomampikin ampuja huomaa aseen tasapainotuksesta sekä todella nopean B-link -kaasumäntäjärjestelmän sulavasta toiminnasta, minkä ansiosta perättäiset laukaukset voi ampua ennätysnopeasti tilanteen niin vaatiessa. Vakavasti metsästysharrastukseen suhtautuvan aloittelijankin kannattaa siis miettiä todellista budjettiaan siltä kannalta, että edistyneempi ja varustellumpi haulikko todennäköisesti täyttää metsästäjän vaatimukset vielä vuosien tai jopa vuosikymmenten kuluttua.

Ajaton, huoleton ja kevyt päällekkäispiippuinen

Päällekkäispiippuinen haulikko on yleisin metsästyksessä käytetty haulikkotyyppi. Sen etuina ovat selkeä ja varma toiminta, kevyt rakenne sekä lähes ikuinen käyttöikä. Vanhatkin päällekkäispiippuiset haulikot ovat yleensä edelleen käyttökelpoisia, mutta uusimmat lyijyhaulirajoitukset asettavat rajoituksia myös haulikoiden piipuille. Vanhat haulikot eivät välttämättä ole teräshaulikelpoisia, jolloin niiden turvallisuudesta teräshaulipatruunoilla ammuttaessa ei voida mennä takuuseen. Jäniksen ja kanalintujen metsästäjät voivat toki vielä nykyäänkin jatkaa lyijyhaulien käyttöä, ja joissain tapauksissa se on metsänomistajien toivomuskin, mutta vesistöjen läheisyydessä tulee käyttää korvaavia materiaaleja.

Uudet päällekkäispiippuiset haulikot ovat lähes poikkeuksetta teräshaulikelpoisia nykyvaatimusten mukaisesti, mutta asia kannattaa aina varmistaa aseliikkeen myyjältä. Beretta Silver Pigeon -sarjan haulikot ovat ulkoisesti klassisia, mutta sisältävät valtavan määrän huipputeknologiaa niin materiaalien kuin toimintojensa osalta. Teräshaulikelpoiset piiput on varustettu Optimachoke HP -supistajilla, jotka takaavat parhaan mahdollisen osumakuvion. Premium-tason haulikoksi Silver Pigeon I on kohtuuhintainen laatuase, jonka ominaisuuksista ei ole tingitty – korkealuokkaiset Steelium-piiput ja luotettavat hylsyjen ulosheittäjät ovat vakiovaruste. Hieman parempia materiaaleja sekä hienostuneempaa viimeistelyä kaipaaville on tarjolla edistyneemmät Silver Pigeon III sekä Silver Pigeon V -mallit, jotka edustavat Berettan aseseppätyön terävintä kärkeä.

Beretta Silver Pigeon -sarjan haulikoissa yhdistyvät klassinen tyylikkyys ja moderni aseseppätaito

Joskus paino on kuitenkin ratkaisevassa roolissa metsästysasetta hankittaessa. Erityisesti nuoret metsästäjät sekä naiset pitävät enemmän kevyestä haulikosta, jonka käsittely on sujuvaa, mutta jota jaksaa myös kantaa koko pitkän päivän. Toinen grammanviilaaja on useiden päivien tai jopa viikkojen metsästysvaelluksia tekevä eränkävijä, joka haluaa minimoida turhan painolastin. Beretta Ultraleggero sekä sen naisille suunniteltu Ultraleggero Vittoria -malli ovat erittäin kevyitä, ainoastaan 2,8 kg painavia päällekkäispiippuisia haulikoita, joiden siro kuori kätkee sisäänsä kaikki ne ominaisuudet, joista Beretta tunnetaan.

Päällekkäispiippuisen haulikon eduksi täytyy ehdottomasti laskea sen kaunis yksinkertaisuus. Aseen purkaminen, huoltaminen ja puhdistaminen on vaivatonta, eikä sitä tarvitse pitkään harjoitella. Puoliautomaattihaulikoihin verrattuna liikkuvia osia on paljon vähemmän ja jahtikauden aikana peruspuhdistus ja kevyt öljykäsittely riittää pitämään aseen toimintakuntoisena päivästä toiseen. Vaikka nykyiset puoliautomaattihaulikot ovatkin erittäin luotettavia ja häiriövapaita, on niissä siitä huolimatta enemmän purettavaa ja kasattavaa huollon yhteydessä kuin taittuvapiippuisissa haulikoissa.

Beretta Ultraleggero on täydellinen valinta mahdollisimman kevyttä haulikkoa etsivälle

Urheiluammunta vaatii haulikolta enemmän

Jos pääasiallinen käyttötarkoitus on urheiluammunta ja metsästys tulee vasta oheistoimintana mukaan, muuttuvat haulikon valintakriteeritkin. Sporting-ammuntaan tarkoitetut haulikot ovat ergonomialtaan, tasapainotukseltaan sekä kehyksen muodoltaan erilaisia kuin metsästyshaulikot, vaikkakin molemmilla osuu niin savikiekkoon kuin heinäsorsaankin.

Esimerkiksi Beretta 694 on aktiiviselle harrastajalle suunniteltu kilpa-ase, jonka ominaisuudet riittävät mainiosti aina ammattilaistasolle asti. Tukin pudotus ja piippujen pituus vaihtelevat lajista riippuen, mutta vaihtosupistajien ansiosta yhdelläkin piippuparilla pystyy ampumaan niin trap-, skeet- kuin sporting-ammuntaakin. Beretta 694 mahdollistaa myös lisäpainojen asentamisen perään tai piippuun, jotta jokainen ampuja löytää itselleen sopivan tasapainotuksen ja sujuvan “swingin”. Myös Berettan urheiluammuntahaulikoista on tarjolla naisille suunnitellut Vittoria-mallit, joiden vetopituus, tukin harja ja aseen kokonaispaino on optimoitu pienikokoisemmille ampujille. Vittoria-mallit sopivat siis erinomaisesti myös nuorille ampumaurheiluharrastajille.

Artikkelissa esiintyvät tuotteet

BLOGI JA UUTISET

Sakosuomi

Kiväärin valintaopas

Sakosuomi

Haulikon valinta metsästykseen ja ampumaurheiluun

Aimpoint

Punapistetähtäin haulikkoon?